Kako prati zube?

Osnovni preduvjet za dobro cjelokupno oralno zdravlje je dobra oralna higijena. To podrazumijeva redovito i pravilno čišćenje zuba. Prema preporukama Američke Dentalne Asocijacije, zube je potrebno prati najmanje dva puta dnevno, četkicom za zube sa mekim vlakima i pastom koja sadrži fluoride.
U cilju uklanjanja svih ostataka hrane, sve zubne površine moraju biti temeljito očetkane. Stoga je pored redovne higijene izuzetna važna i sama tehnika četkanja zubi. Kroz povijest stomatologije, osmišljene su različite tehnike četkanja zuba, koje su prilagođene različitim potrebama oralnog zdravlja i različitim ciljnim skupinama a sve u cilju efikasnog uklanjanja zubnih naslaga i smanjenja rizika za nastanak karijesa.

Bassova tehnika

Tehnika koja se u modernoj stomatologiji najviše preporučuje je Bassova tehnika četkanja zuba. Ova tehnika se je osmišljena sa ciljem uklanjanja naslaga sa svih zubnih površina, posebice uz rub desni. Ukoliko se pravilno izvodi, Bassova tehnika veoma efikasno uklanja zubne naslage pritome ne oštećujući desni. Pogodna je za sve pacijente i sve dobne skupine, uključujući i pacijente  sa parodontitisom i gingivalnim recesijama, odnosno povlačenjem desni.
Tehnika se izvodi na sljedeći način:
 • Glava četkice se postavi uz rub desni pod kutom od 45 stupnjeva.
 • Zubi se četkaju malim kružnim pokretima, ne više od tri zuba odjednom.
 • Unutrašnje površine prednjih zubi se četkaju tako da se glava četkice postavi vertikalno pod kutom od 45 stupnjeva.
 • Sve grizne plohe potrebno je dobro očetkati, postavljanjem glave četkice horizontalno na zubne plohe.

Sistematičnost, a ne snaga

Temeljito čišćenje zuba ne podrazumijeva silovito čišćenje odnosno "ribanje" samo vanjskih površina. Ribajuće pokrete treba izbjegavati jer oštećuju zubnu caklinu, traumatiziraju desni i dovode do povlačenja mesa. Ključ pravilne oralne higijene je u sistematičnom četkanju svih zubih površina uz minimalan pritisak.
Kako osigurati sistematičnost:
 1. Početi od posljednjeg zuba gore desno.
 2. Jedna sekvenca četkanja se sastoji od maksimalno 3 zuba.
 3. U jednoj sekvenci oprati prvo grizne plohe, nakon toga vanjske i potom unutrašnje plohe.
 4. Nakon završene jedne sekvence, pomaknuti četkicu i prijeći na iduća tri zuba.
 5. Postupak ponavljati sve do posljednjeg gornjeg zuba sa lijeve strane.
 6. Prijeći na donju vilicu.
 7. Četkati od posljednjeg zuba dolje lijevo do posljednjeg donjeg zuba sa desne strane.

Kada prati zube?

Pranje zubi dva puta dnevno se smatra higijenskim minimumom.
Zube treba prati:
 1. Ujutro, nakon buđenja.
 2. Navečer, prije spavanja.
Kako bi se rizik od nastanka karijesa i drugih dentalnih oboljenja sveo na minimum, preporučljivo je oprati zube nakon svakog obroka. Iako je pranje zuba nakon svakog obroka veoma korisno, ipak treba pričekati 20 - 30 minuta nakon jela. Tijekom žvakanja hrane započinje proces razlaganja ugljikohidrata iz hrane, što uzrokuje značajan pad pH vrijednosti u ustima, odnosno stvara kiselu sredinu. Kisela sredina u kombinaciji s mehaničkim pokretima četkice po zubnim površinama može značajno oštetiti zubnu caklinu. Stoga se preporučuje pričekati s pranjem zubi 20-30 minuta nakon jela, kako bi pljuvačka svojim djelovanjem povećala pH vrijednost u ustima.

Koju četkicu za zube koristiti?

Postoje 3 osnovna tipa četkica za zube u ovisnoti od čvrstoće vlakana:  Soft, Medium i Hard. Američka Dentalna Asocijacija preporučuje upotrebu četkica sa mekim vlaknima, odnosno četkica koje imaju oznaku Soft. Istraživanja su pokazala da najbolju efikasnost u uklanjanju zubnih naslaga imaju četkice sa vlaknima različite visine kao i one čija su vlakna sječena pod određenim uglom u odnosu na četkice sa ravno sječenim vlaknima. Četkice sa mekim vlaknima omogućavaju efikasno uklanjanje zubnih naslaga, a pritom ne traumatiziraju gingivu. Četkice sa čvrstim vlaknima se ne preporučuju jer mogu dovesti do oštećenja zubne cakline i povlačenja desni.

Koju pastu za zube koristiti?

Znanstveno je dokazano da primjena fluorida značajno smanjuje učestalost i opseg zubnog karijesa u svjetskoj populaciji, kroz promoviranje procesa remineralizacije tvrdih tubnih tkiva. Najdostupniji izvor flourida je pasta za zube koja sadrži fluoride. Prve paste za zube koje sadrže fluoride postaju komercijalno dostupne 1970. godine. U narednih deset godina bilježi se značajan  pad učestalosti karijesa  u svjetskoj populaciji, što se pripisuje upravo fluoridima. Svjetska Dentalna Federacija preporučuje upotrebu paste za zube koja sadrži  1000 - 1500 ppm fluorida najmanje dva puta dnevno, za sve dobne skupine. Kako bi djelovanje fluorida bilo optimalno, pastu za zube nakon pranja ne treba ispirati vodom, nego samo ispljunuti.
Koja količina paste za zube je dovoljna?
 • Za djecu starosti ispod tri godine dovoljan je trag paste na četkici.
 • Za djecu stariju od 3 godine i odrasle dovoljno je da količina paste bude poput zrna graška.